Manuele Lymfdrainage ad Vodder

Wat is Manuele Lymfdrainage ad Vodder?

Het menselijke lichaam bestaat voor 2/3 uit vocht. Dit vocht bevindt zich in en rondom alle lichaamscellen, bloedbanen, lymfbanen en de hersenbanen. Zeer veel processen verlopen via dit lichaamsvocht. Onder meer het vervoer van zenuwprikkels, hormonen of schadelijke stoffen (bacteriën, vrije radicalen…) en het uitwisselen van stoffen (bouw- en afbraakstoffen) en/of van gassen (zuurstof, koolzuurgas…). Deze processen via het lichaamsvocht noemen we “de waterhuishouding”. Het lichaam is in een optimaal evenwicht als de waterhuishouding in een optimale conditie verkeert. Het lymfstelsel (lymfvaten en lymfknopen) speelt, samen met de bloedsomloop, een belangrijke rol bij het scheppen en onderhouden van de ideale leefomgeving voor onze lichaamscellen. Het is namelijk de lymfe die hierin een voedende, zuiverende en drainerende rol vervult. Lymfdrainage is dus een normale, natuurlijke functie in ons lichaam, die echter bemoeilijkt kan worden door een aangeboren problematiek, ziekte, stress of als gevolg van een ongeval. In dit geval kan de drainage van de lymfe manueel (met de handen) geoptimaliseerd worden.

De Manuele Lymfdrainage volgens de methode Vodder (MLDV)

De Manuele Lymfdrainage volgens Vodder is een massagevorm, die erop gericht is de kwaliteit van het intern watermilieu te verzekeren en dit in functie van een goede celregeneratie. Dit is mogelijk door de stimulatie van de werking van de venen en het lymfstelsel, een stimulatie die nodig is om het teveel aan vocht (zichtbaar èn onzichtbaar oedeem) efficiënter en sneller via de deze afvoerwgen af te voeren. In 1932 ontwikkelde Dr. Emil Vodder, een Deense bioloog, samen met zijn echtgenote, een voor die tijd revolutionaire therapie: DE MANUELE LYMFDRAINAGE volgens de methode VODDER. Het bijzondere van de therapie van Dr. Vodder is, dat die niet alleen gericht is op de drainerende werking van het lymfstelsel, maar voorál op de voedende en zuiverende werking van al het lichaamsvocht. MLDV is een globale behandeling door de reinigende drainage van de lichaamsvochten, wat sowieso een betere celregeneratie in de hand werkt, m.a.w. herstelt het zuur-base evenwicht in ons lichaam. Hoe ouder we worden, hoe meer verzuring en hoe groter de kans op artrose/artritis!

De MLDV is een zachte massagevorm en is op het gehele lichaam toepasbaar. Ze heeft als doel de vochtdoorstroming te stimuleren en eventuele stagnatie op te heffen, de immuniteit (weerstand) te verhogen, de stress te verlagen en het hormonale stelsel te optimaliseren. De waterhuishoudIng wordt direct beïnvloed door de stimulatie van het lymfsysteem en indirect door het dempen van het verhoogd stressniveau in het lichaam.

Hoe gaat het in z’n werk?

Bij de MLDV wordt ritmisch een heel zachte, spiraalvormige druk uitgeoefend op de lymfklieren en lymfbanen, waarbij de richting wordt bepaald door de stroomrichting van het lymfstelsel. Vooral het ritme van deze ‘handgreep’ is erg belangrijk. Dat ritme moet namelijk exact overeenkomen met het openen en sluiten van de kleppen in de lymfbanen en in de haarvaatjes, want alleen dan kan al het ‘overtollige’ lichaamsvocht goed worden afgevoerd.

De behandeling, waarbij de patiënt meestal ligt, heeft plaats in een uiterst ontspannen sfeer. Om dit laatste te bereiken wordt vaak verzocht tijdens de behandeling niet te praten. De duur van deze pijnloze behandeling wordt individueel opgebouwd, afhankelijk van de klacht en de algemene toestand van de patiënt. De behandeling begint bij de lymfklieren in de hals (de basis) gevolgd door, afhankelijk van de klacht, de lymfklieren in de buikstreek, oksels, liezen en/of het gelaat. Heeft de patiënt klachten buiten deze lymfkliergebieden dan zal daarop een gerichte specifieke behandeling volgen.

Behandelbare klachten, doelgroep

De MLDV is toepasbaar bij zeer veel klachten, al dan niet in combinatie met andere therapievormen. De MLDV is preventief eigenlijk voor ieder van ons erg zinvol!

 • Zwellingen (oedemen) ; lymfoedeem (vb. na oncologische ingrepen bij of ter voorkoming van een ‘dikke’ arm na borstamputatie of ‘dikke’ benen na baarmoeder- of prostaatoperatie…), zwellingen na een trauma, veneus oedeem of lipoedeem
 • Verstuikingen
 • Bloeduitstortingen
 • Spierpijnen en spierletsels
 • Dystrofieën ; Südecksyndroom
 • Auto-immuunziekten ; reuma (ontstekingen),fibromyalgie, multiple sclerose, ziekte van Crohn, Collitis Ulcerosa, syndroom van Guillain Barré…
 • Gewrichtsklachten ; artrose, na artroscopie…
 • Klachten aan het zenuwstelsel ; gezichtsverlamming, migraine…
 • Klachten als gevolg van stress ; slapeloosheid, concentratieverlies, constipatie, diarree, verteringsklachten, hoofdpijn, vruchtbaarheidproblemen…
 • Keel-, neus-, en ooraandoeningen ; chronisch sinusitis, oorsuizen, ziekte van Ménière…
 • Huidproblemen ; chronische eczeem, acné, littekens, wondroos…
 • Longaandoeningen ; chronische bronchitis, longemfyseem, astma, hyperventilatie…
 • Bloedcirculatiestoornissen ; glaucoom, etalagebenen, open wonden, aambeien…
 • Orgaanstoornissen ; de lever, de nieren (allergieën), de darmen (spastisch colonsyndroom), de milt, de hypofyse…

www.mldv.be